Jordskokker – den præbiotiske vintergrøntsag

Til nytåraften spiste vi en Jordskokkesuppe som var meget lækker og hellere ikke tungt.Nætten igennem havde jeg dog masse med luft i maven og jeg søgte om det kunne have kommet fra Jordskokkerne. Jeg fandt så denn spændende Artikel. Uanset om det er en rå mad, tilbehør eller en dessert: Jordskokken var længe tænkt at være glemt, men nu er den tilbage. Den lille knold er ikke kun et kulinarisk højdepunkt, men også et godt middel. Jordskokken indeholder meget specifikke kostfibre, der hjælper med at opbygge tarmfloraen, styrke immunforsvaret, fremme sund fordøjelse, beskytte mod gastrointestinale sygdomme og hjælpe med diabetes. Det er værd at lære Jerusalem artiskok bedre at kende.Jordskokkker: En knold rig på vitaminer og mineraler Jordskokkerne indeholder mange forskellige vitaminer og mineraler, der bidrager til sundheden, hvoraf nogle er ret relevante med hensyn til at opfylde den anbefalede daglige tillæg (RDA).100 gram jordskok indeholder:0,2 mg vitamin B1 (14 procent af RDA): Vitamin B1 er vigtig for kulhydrat- og aminosyremetabolismen og nervesystemet. 1,3 mg vitamin B3 (7 procent af RDA): Bidrager til regenerering af nerver, muskler og hud. 4 mg C-vitamin (7 procent af RDA): Har en antioxidant virkning ved at binde frie radikaler i kroppen og gøre dem harmløse. 4 mg jern (25 procent af RDA): Er ansvarlig for at transportere ilt i kroppen. 500 mg kalium (25 procent af RDA): spiller en afgørende rolle med hensyn til væskebalance og transmission af elektriske impulser til nerve- og muskelceller. 0,1 mg kobber (7 procent af RDA): Er involveret i dannelsen af ​​røde blodlegemer og er vigtig for centralnervesystemet.Næringsstofferne i Jordskokken består af omkring 80 procent vand og indeholder praktisk taget intet fedt. Med sine 73 kalorier og høje fiberindhold er knolden ideel til at hjælpe dig med at tabe sig. Der er omkring 100 gram jordskok:2 g protein 0,4 g fedt 17 g kulhydrater heraf 12 g fiberJordskokken indeholder to specielt opløselige fibre, der har stor medicinsk værdi på mange måder. Allerede i begyndelsen af ​​det 20. århundrede opdagede forskere, at nogle fødevarer er så sunde, fordi de indeholder en særlig stor mængde af to specifikke stoffer: Inulin – ikke at forveksle med hormonet insulin! – og oligofructose (FOS). Jerusalem artiskok er en af ​​de fødevarer, der er særligt rige på inulin.Der er omkring 16 gram inulin i 100 gram knold. Ifølge eksperter er en dosis på 8 gram inulin dog dagligt nok til at have en præbiotisk virkning på tarmfunktionen.

Jordskokker: Inulin og FOS sikrer regelmæssig fordøjelse
Inulin og FOS serverer jordskokken og mange andre planter såsom z. B. cikorie og artiskok som reservemateriale, der opbevares i planten, og du om nødvendigt – z. B. i tørke – er tilgængelig.

Inulin og FOS er polysaccharidblandinger, der er sammensat af fruktosemolekyler og har lignende ernæringsmæssige egenskaber. De er begge kendetegnet ved, at forbindelserne mellem de nævnte molekyler i tarmen ikke nedbrydes, migrerer gennem tyndtarmen upåvirket og derefter når tyktarmen intakt.

De gavnlige tarmbakterier (især de sundhedsfremmende bifidobakterier) er glade der, da de kan bruge og metabolisere både inulin og FOS som mad. Begge stoffer er såkaldte præbiotika, hvilket betyder, at de tjener de gavnlige tarmbakterier som mad, gange antallet og på denne måde fremmer en sund tarmflora, som som bekendt er en forudsætning for at forblive sund og livlig.

Forveksle ikke udtrykket præbiotika med probiotika. Sidstnævnte betegner de probiotiske bakterier selv, mens præbiotika betegner mad til disse bakterier.

En præbiotisk effekt vises i tarmen ved at øge afføringsvægten og afføringsfrekvensen, så personer med forstoppelse – som flere undersøgelser har vist i mellemtiden – kan få gavn af især inulin og FOS.

Her en opskrift til en Jordskokke Goulash

Ingredienser til 4 personer:

20 jordskok knolde (ca. 500 g)
1 rødløg
500 g shiitake svampe
½ spsk. Timian
4 spsk olivenolie
1 tsk gurkemeje
1 tsk merian
ca. 500 ml vegetabilsk bestand
50 ml kokosmælk
Salt peber

Tilberedelse:

  • Skyl, skræl og skær jordskokspærerne.
  • Skræl og tern løgene fint
  • Rengør shiitake-svampe, tør dem og skær dem i halve.
  • Varm 2 spiseskefulde olivenolie i en stor gryde og steg svampene i den.
  • Tilsæt timian, salt og peber.
  • Varm nu den resterende olie op i en anden gryde og steg jordskokknoldene på alle sider.
  • Tilsæt løg, gurkemeje og merian til knoldene og sauter dem.
  • Tilsæt svampe, og hæld en del af grøntsagskraften.
  • Jordskok goulash er kogt fast til bid på cirka 15 minutter og skal krydres igen inden servering.
  • Du kan spise det lige, men også  servere basmatiris, couscous eller salat.
Print Friendly, PDF & Email